• IMG_4685

  • IMG_4677

  • WIZUALIZACJA-WEJSCIE

  • WIZUALIZACJA_3

  • interurban_architektura_psg_gdansk_03

  • WIZUALIZACJA_2

POLISH GAS COMPANY_GDANSK

TYPOLOGY: office building
LOCATION: Gdańsk Wałowa street
DATE: 2012
COMPANY: Polish Gas Company Sp. z o.o.
AREA: 3687 m2
AWARDS: I prize SARP competition
STATUS: oczekiwanie na realizację
TEAM: Weronika Juszczyk
Łukasz Piankowski, collaboration Andrzej Gołębiewski and Dynamo Produce

Podstawowym założeniem dla projektowanego terenu jest próba stworzenia jednolitego i czytelnego znaku przestrzennego nowej siedziby Polskiej Spółki Gazownictwa. Stanowi on punkt odniesienia dla reszty terenu bardzo zróżnicowanego estetycznie i funkcjonalnie. Klaster zieleni kształtowany jest w kontekście znaczenia, prestiżu, relacji z pracownikami, ma też za zadanie wprowadzić powiew świeżości do otoczenia poprzemysłowego oraz budować nową jakość w postrzeganiu firmy zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju i odpowiedzialnego biznesu. Architekturę stanowi zwarta okrągła bryła z wewnętrznym atrium. Bryła budynku z patiem zapewnia naturalne przewietrzanie, dobre doświetlenie traktu biurowego oraz tworzy własny wewnętrzny kontekst. Duże dwukondygnacyjne otwarcie w wyższej części budynku nakierowane jest na na ul. Wałową oraz w dalszej perspektywie na Stare miasto. Elewacja poprzecinana lamelami przeciwsłonecznymi zapewnia intymność przy równoczesnym komforcie użytkowania. Nadrzędnym celem było poszukiwanie pasywnych rozwiązań w budynku biurowym opartych na architekturze (forma, funkcja, materiał, konstrukcja), przy zachowaniu założeń ekonomicznych inwestora. Okrągły kształt budynku zachowuje najmniejszy stosunek elewacji zewnętrznej do powierzchni użytkowej oraz poprawia bilans energetyczny.