• interurban_cnk kopernik_warszawa_04

  • interurban_cnk kopernik_warszawa_03

  • interurban_cnk kopernik_warszawa_06

  • interurban_cnk kopernik_warszawa_05

  • interurban_cnk kopernik_warszawa_01

  • interurban_cnk kopernik_warszawa_02

  • interurban_cnk kopernik_warszawa_10

  • interurban_cnk kopernik_warszawa_08

  • interurban_cnk kopernik_warszawa_09

  • interurban_cnk kopernik_warszawa_07

KATEGORIA: wnętrza publiczne
LOKALIZACJA: Warszawa
DATA: 2015
POWIERZCHNIA: 1388 m2
STATUS: koncepcja konkursowa
ZESPÓŁ: Weronika Juszczyk, Łukasz Piankowski
NAGRODY: I nagroda w konkursie SARP na strefę wejściową do CNK Kopernik oraz Planetarium

Przyjęta struktura przestrzenna wnętrza holu głównego CNK  wpisuje się w pierwotną koncepcję budynku, poprzez specyficzne  ukształtowanie brył nawiązano do idei geomorfologii,  charakterystycznych elementów topografii obszarów styku lądu. Bliskość rzeki, siła natury, nurt który nieustannie zmienia i modeluje nabrzeże to podstawowe cechy pobliskiego krajobrazu. Uzyskane za pomocą geometrycznych przekształceń formy zostały zlokalizowane w przestrzeni holu głównego w sposób zapewniający bezkolizyjną komunikację oraz w czytelny organizują rozmieszczenie poszczególnych funkcji nadając im przy tym ciekawy efekt wizualny kontrastując z industrialnym charakterem wnętrza. Użyta kolorystyka pawilonów stanowi skojarzenia z barwą ziemi, w swojej formie nawiązuje do głazów narzutowych. Koncepcja aranżacji wnętrza Planetarium ‘Niebo Kopernika’ opiera się na idei obserwacji nieba, najważniejsze jest wrażenie, poczucie wyjątkowości, nastroju, miejsce to powinno inspirować i budzić ciekawość. Odwiedzający poprzez wrażenia estetyczne mogą poczuć się jakby byli częścią spektaklu, który zaraz obejrzą. Kolorystyka w odcieniach błękitu i poprzecinane formy oświetlenia na suficie budzą skojarzenia z obserwacja gwiazd.