• interurban_architektura_przedszkole_touax_01

  • interurban_architektura_przedszkole_touax_02

  • interurban_architektura_przedszkole_touax_03

  • interurban_architektura_przedszkole_touax_04

KATEGORIA: użyteczność publiczna
LOKALIZACJA: Polska
DATA: 2013
POWIERZCHNIA: 600 m2
STATUS: Koncepcja konkursowa
ZESPÓŁ: Weronika Juszczyk
Łukasz Piankowski

Kolor pełni bardzo ważną rolę w rozwoju najmłodszych. Za pomocą barw kształtujemy wrażliwość i estetykę. Należycie potraktowana przestrzeń wpływa na pozytywne emocje i nastrój psychiczny dziecka. W architekturze podyktowanej dzieciom często spotykamy zastosowanie koloru jako wartość dodaną, sposób upiększenia danego elementu, traktowany po macoszemu staje się jedynie infantylnym dodatkiem mniej lub bardziej podkreślającym charakter przestrzeni. W naszym projekcie zastosowanie koloru staje się budulcem przestrzeni, proces migracji promieni słonecznych buduje nastrój zmieniający się z każdą chwilą dając tym samym ciekawy efekt przeobrażenia. Takie działanie powoduje rozbudzenie wyobraźni najmłodszych użytkowników i automatycznie wpływa na zdobywanie doświadczenia i rozwój zmysłów. Charakter przedszkola wyrażony został przy pomocy syntezy światła i koloru.Bryła budynku została rozrzeźbiona w sposób umożliwiający przenikanie jak największej ilości światła dziennego do wnętrza, poprzez stworzenie naturalnych doświetleń uzyskujemy również przestrzeń zróżnicowaną, wspomagającą naturalną cyrkulację powietrza uzyskując tym samym efektywny mikroklimat wnętrz.