KATEGORIA: obiekty biurowe
LOKALIZACJA: Gdańsk ul. Wałowa
DATA: 2012
INWESTOR: Polska Spółka Gazownictwa Sp. z o.o.
POWIERZCHNIA: 3687 m2
NAGRODY: I nagroda w konkursie SARP
STATUS: w trakcie realizacji
ZESPÓŁ: Weronika Juszczyk
Łukasz Piankowski, współpraca Andrzej Gołębiewski oraz Dynamo Produce

Podstawowym założeniem dla projektowanego terenu jest próba stworzenia jednolitego i czytelnego znaku przestrzennego nowej siedziby Polskiej Spółki Gazownictwa. Stanowi on punkt odniesienia dla reszty terenu bardzo zróżnicowanego estetycznie i funkcjonalnie. Klaster zieleni kształtowany jest w kontekście znaczenia, prestiżu, relacji z pracownikami, ma też za zadanie wprowadzić powiew świeżości do otoczenia poprzemysłowego oraz budować nową jakość w postrzeganiu firmy zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju i odpowiedzialnego biznesu. Architekturę stanowi zwarta okrągła bryła z wewnętrznym atrium. Bryła budynku z patiem zapewnia naturalne przewietrzanie, dobre doświetlenie traktu biurowego oraz tworzy własny wewnętrzny kontekst. Duże dwukondygnacyjne otwarcie w wyższej części budynku nakierowane jest na na ul. Wałową oraz w dalszej perspektywie na Stare miasto. Elewacja poprzecinana lamelami przeciwsłonecznymi zapewnia intymność przy równoczesnym komforcie użytkowania. Nadrzędnym celem było poszukiwanie pasywnych rozwiązań w budynku biurowym opartych na architekturze (forma, funkcja, materiał, konstrukcja), przy zachowaniu założeń ekonomicznych inwestora. Okrągły kształt budynku zachowuje najmniejszy stosunek elewacji zewnętrznej do powierzchni użytkowej oraz poprawia bilans energetyczny.

 

  • WIZUALIZACJA-WEJSCIE

  • WIZUALIZACJA_3

  • interurban_architektura_psg_gdansk_03

  • WIZUALIZACJA_2

  • interurban_architektura_psg_gdansk_11

  • interurban_architektura_psg_gdansk_07

  • interurban_architektura_psg_gdansk_13

  • interurban_architektura_psg_gdansk_10

  • interurban_architektura_psg_gdansk_09